9

"Hak, Muhammed, Ali" Tevhid

Yazar: on 17:08 in ,


Yaz başıydı sanırım yakın bir arkadaşım bu türküyü dinlememi istemişti. Ben de ona ben mi? deyip gülmüştüm. Genellikle dinlemediğim ve özelliklede önyargılı olduğum bir tarz olduğu için açıkçası bir süre erteleyip sonra da kırmamak adına dinlemiştim. Hoşuma gitmemiş değildi ama işte önyargılar yüzünden uzun süre bir daha dinlemedim. Geçtiğimiz hafta kendisiyle görüşünce beraber dinleme fırsatı bulduk. Dinlerken hoşuma gitti ne yalan söyleyeyim ama ona çaktırmadım :D Yurda geldiğimde kendimi internetin başında bu türküyü dinlerken buldum :) Anladım ki "önyargılar"ımızı oluşturan da biziz! "Hak, Muhammed, Ali" demek için, bu türküleri dinlemek için illâki alevî olmak gerekmezmiş. Efendimizin (s.a.v) Ali efendimiz hakkında söylediği ne çok söz var aslında biz asla onu inkar etmiyoruz hatta bir çok alevîden daha çok Hz. Ali'yi seviyoruz! 

Aslında yazacak çok tümcem vardı ama yanlış anlaşılmak istemiyorum. Tek derdim Ehl-i Beyti, âl-i âbâyı çok sevdiğimi söylemekti. Önyargılar yüzünden insanları yanlış yargıladığımızı siz ve biz olaylarına girdiğimizi aslında hepimizin bir olduğunu söylemekti. 

Sabahat Akkiraz türküyü çok güzel seslendirmiş. En çokta "ay Muhammed nûr içinde" dediği kısmı seviyorum :)))) Bu türküleri dinleyince kendimi dinime ihanet ediyorum sanacak kadar sıkıyormuşum. Neden böyle olmuşum burasıda mühim bir konu aslında! Bu türkü ile tüm önyargılarım kırıldı. Öyle güzel sözleri var ki gerçekten hayran kaldım. En önemliside "alevîlerin efendimizi inkar ettiği zannına" harika bir cevap niteliğinde. Ben önyargılarımı yendim umarım benim gibi dostlar varsa onlar da yenerler önyargılarını.

Dipnot: Yurt ortamı yeni bir şehir ve yalnızlık tutunacak dal ararken sanırım bu türkü azda olsa deva oldu bir şeylere belki bu kadar çok etkilenmemin en büyük sebebide budur...

Yazdığım üç cümlenin dördüncüsünü sildim sildim tekrar yazdım, değiştirdim. Böyle bir konu beni aşar belkide bilmeden konuşmamak gerek ama benim gördüğüm tanıdığım kadarıyla dinlediğim kadarıyla hissettiğim kısımları yazdım sadece. Dediğim gibi yanlış anlaşılmak istemem, tartışmalara sebep olmak istemem. Umuyorum ki amacım sebebim anlaşılmıştır. 

İyi dinlemeler :) Barışa ve kardeşliğe inşaAllah. 
Emanet Allah'adır...



|

9 Comments


Geçenlerde tvde Cevat AKŞİT hocanın bi programına rastlamış biraz izlemiştim alevilik hakkında sorulan soruların birinde hepimiz aleviyiz hepimiz Hz Ali'yi seviyoruz demişti..Nasıl İslamiyette diğer dinlerin peygamberlerini seviyorsak buda öyle birşey..Dediğin gibi önyargılarımızı oluşturan biziz..Bi şekilde bize empoze edilenin dışında düşünemiyoruz..


Cevat Akşit hocamı inanılmaz severim ki onun gibi bir çok din alimide bu sorulara aynı şekilde cevap veriyor aslında. Hepimiz aleviyiz ve Hz. Ali'yi inanılmaz seviyorum Onu sevmeyen Peygamberi sevemez çünkü. Aleviliği çarpıtanlar yüzünden aslında bu ön yargılarımız. İsimleri bile bölmüşüz :) Alevi bi arkadaşımın bi dedesinin adı Ahmet bi dedesinin adı Mustafaymış duyduğumda şok olmuştum siz öyle isim koyar mısınız diyecektim nerdeyse. İşte tüm bunlar yüzünden gruplaşmışız, kürtsün türksün alevisin deyip bir de birbirimizi ezmeye kalkmışız. Halbuki hepimiz biriz ve bir olan Allah'a iman ediyoruz. Gerçekten empoze edilen şeylere inanıp galeyana geliyoruz.


Bende çok severim o yüzden izledim zaten :)Normalde tvden dini programları izlemekten hoşlanmam..Emparyalist düşünceler bizi bu hale getirdi..Bütünlük içindeki ülkemizi bir ekmek misali parçalara bölerek psikolojik savaş yapma çabaları tüm bunlar..Rabbim korusun onlardan...


cevat akşit hoca efendiyi bende çok severim, ilmin kapısı hz ali r.a, onu sevmeden ilim şehrine nasıl girebiliriz ??


@sevgisevdalısı
gerçekten Rabbim korusun bizi bu düşüncelerden
Yunus gibi yaratılanı sevebiliriz inş yaratandan ötürü bu düstur ile kimseye vatanımızı dinimizi böldürmeyiz aslında.
Çok çabuk oyuna geliyoruz çok çabuk gaza geliyoruz. En yakın arkadaşım alevi olmasa öğrenemeyecektim ben de önyargılı devam edecektim.

@dürr-i yektâ
işte önemli olan bu düşünceye sahip olmak canım bunun gibi o kadar çok sözü varki efendimizin böyle bakınca bizde birer alevîyiz. Keşke alevilerinde bi kısmı çartırmasa bu olayıda hep beraber bir olsak.


Tabiki Hz.Ali'yi(r.a) çok seviyoruz. Fakat her Hz.Ali'yi sevdiğini söyeleyeni sevemem açıkcası.Çünkü bunlardan bazıları Hz.Ali'yi sevdiğini söyleyip namaz yoktur oruç yoktur diyorlar, Hz. Ebu Bekir'e, Hz. Osman'a ya da Hz.Ömer'e dil uzatıyorlar.
Evet kelime-i şahadet getirenler arasında ayrışmalar olmamalı ama bir noktadan sonra işin içine hak ile batılı ayırma mevzu giriyor.
Nacizane düşüncem budur.


Ona bakarsanız haşa Kuran efendimize değilde Hz. Aliye inecekti yanlış oldu indi diyenler var haşa tabiki hak ile batılı ayırıyoruz, siyasi simge haline getirenlerden bahsetmiyorum ben zaten Hz.Aliyi seven herkesi seviyorum da demedim yanlış okumayın yazımı ama alevileri kötüleyen sünnilerden sünnileri kötüleyen alevilerden sıkıldığım için bahsetme gereği duydum.


Dinimiz güzeldir,Güzeli sever.
benim dilim kısadır,kimseye kin gütmem,yaradılanı severim,yaradandan ötürü..
Aslında bu türkü değil ''deyiş''
biraz İlahi gibi yanii.
Çok severim dinlemeyi,bana Allah'ı ,Peygamberimiz Hz Muhammed-i ve onun güzel Ehlibeytini hatırlatır,ve tüylerim diken diken olur...Sağol güzel paylaşımın için.
Sebahat Akkiraz keşke sadece türkü ve deyiş söyleseymiş


işte bu konuda size katılıyorum keşke gerçekten sadece türkü söyleseymiş ve dini siyasete alet etmeselermiş tabi bu bir çok kişi için daha geçerli...
Türküden çok "nefes deyiş deme" bunların çoğu ki hepside pir sultan abdal gibi bektaş-i veli kul nesimi gibi büyük zatlar tarafından yazılmışlardır.

Copyright © 2009 lâ-illâ All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.