5

Hayırlı Bayramlar

Yazar: on 23:41 in


Bayramlar, kandiller gibi özel ve mübarek günlerde pek bir şeyler yazmayı beceremiyorum ama yazmazsam da olmayacakmış gibi geliyor. Nasıl ailelerimiz dostlarımız varsa günlük hayatta burası da bir parçamız nasıl es geçebilirim değil mi? Birkaç kelâm da olsa sade bir hayırlı bayramlar dileği de olsa yazmak lazımdı.

Kurban Bayramı deyince benim aklıma öncelikli olarak kerebe kökünden gelen kurb kelimesinin manası geliyor. Kurban ibadeti mutlaka ki Allah'a yakınlığın ifadesi olarak yapılıyor. İnsanın içinde vahşet duygusu var mutlaka siz yok desenizde var emin olun :) Kurban kesimini izlemek heleki kurbanı yüzmek ete dokunmak insanın içindeki bu duyguyu hafifletiyormuş. Bence önemli bir anektod lakin sorarsanız sen yapıyor musun sadece izleme kısmında bulunuyorum. Bu sabah sırf kurbanımızın kesimini izlemek için altıda kalktım izlemezsem bayramın kurban olduğunu kesilen hayvanların şehit olduğunu hissedemiyorum. İyikide gitmişim hayatımda izlediğim en kolay en güzel kurban kesimiydi. Bundan da bahsetmeden geçemeyeceğim :) Bayram namazından sonra teyzemlerin bahçeli mustakil evlerinde 7 kişilik deli danamızı kesmeye gittik. Eniştemin yiğeni kasapmış iki kişilerdi ben sanıyordum ki büyük olan abi kasap meğersem küçük olan eleman kasapmış şoka uğradım zayıp uzun boylu bir delikanlı bildiğiniz terminatör gibiydi belinde kemer ve bir kutu çeşit çeşit bıçak :D. Tipine bakan bu koca danayı tek başına 30 sn de nasıl kesti der. Önceki yıllarda izlediğim tüm kurbanlara sanki eziyet ediliyormuş gibi geliyordu kesim işi uzun sürüyodu kötü oluyordum psikolojim bozuluyordu. Bu yıl o kadar beğendim ki gerçekten kurbanın hiçbir şey hissetmediğini gördüm bir mö bile demedi yani :)) Kasap olan çocuk benden küçüktü sanırım gerçekten maşallah diye diye bir hâl olduk. Bir arkadaşıma bu olayı anlatıyordum ki bana "Brad Pit'i anlatıyor sanacak görende toru topu bi kasap ya ne abartıyorsun" dedi :D Nasıl abartmayım eski yıllarda gördüklerim vahşetti resmen ayrıca yaşına ve tipine bakınca şok oluyordu insan. Her neyse maşallah diyeyim tekrar inş bir şey olmamıştır gün içinde. Ve inş artık herkes böyle kasaplara kestirir kurbanlarını ve hayvanlara eziyet olmaz kimsenin de psikolojisi bozulmaz...

Allah'a yakınlık demiştim evet kurbanın asıl amacı budur aslında. Ve akan insan kanları dursun demektir, bir nev'i de bana göre kurban kanları aksın ki akan insan kanları dursun. Peki bu kurbanlar bizi nasıl Allah'a yaklaştırıyor. Et yemek değil amaç et girmeyen evlerin şenlenmesi bu ilk vesile mutlaka ki yardımlaşmayı ve paylaşmayı öğreniyoruz ve verdikçe Rabbimiz'e yakınlaşıyoruz. Sonra aslolansa bence Hz. İbrahim'in Hz. İsmail'i kurban etmesi olayıdır bize bu yakınlığı anlatması açısından. Yani ki bir peygamber bir adakta bulunuyor ve oğlunu Allah yolunda kurban edeceğini ahd ediyor. Rabbi ona ahdini hatırlatıyor ve bakınki yakınlığa hiç ikilemeden Hz. İbrahim oğlunu alıyor Arafat'a doğru yola çıkıyor. Tam mina da şeytan musallat oluyor ama bakın ki yakınlığa Hz. İsmail şeytana taş atıyor. Baba sadakatli oğul ondan sadakatli Rabbi'ne karşı. İşte bizde aslında inek, koyun gibi hayvanları değil sanki evladımızı kurban ediyormuşuz gibi bir teslimiyetle gitmeliyiz ve bu işi bu şekilde yapmalıyız. Yoksa amaç ne et yemek ne de kan akıtmak. Her bayram elimizden geldiğince tekrar tekrar bu kıssayı hatırlamalıyız. Ve evlatlarımıza anlatmalıyız. Allah'tan artık bu konularla ilgili çizgi filmler flnda var ki destekleniyor anlatılanlar. Gerçekten muhteşem bir kıssa değil mi? Düşünün hala gerçekten erkek çocukları kurban ediliyor olabilirdi! Ama Rabbim bizi ne kadar seviyor ki böyle bir şeyi istemedi. Sadece bize ders olsun diye bu kıssayı Hz.İbrahim ve İsmail'e yaşattı. Biz de inşaAllah nasiplenmeyi bilelim.

Sonra benim için diğer bir sızı geliyor aklıma "Hacc mevsimi" Son üç yıldır sürekli bir sızı düşüyor içime bu zamanda. İlk yıl anne ve babamı yolladım Arafat'a. diğer yıllarda akrabalarımdan gidenler oldu. En zoru annemle babamın gidişiydi. Daha umreden geleli bir buçuk ay olmuştu üstelik tekrar yolladığımda onları bir senenin iki buçuk ayını orda geçirmek muhteşemdi onlar için. Sınavlarımın ilk haftası olduğu için hacc yemeklerine gelememiştim şimdi çok pişmanım babamı camii de gül sularıyla mübareklediklerinde onu izleyemediğim için :( Nasip işi ama işte her şey. Sonraki hafta sınav fln dinlemedim göndermeye geldim ama :) Şimdi bu sızılar yine düştü içime düşünüyorum ve diyorum sürekli ben ne zaman gidebileceğim acaba hacc vazifemi yapmaya. Rabbim en kısa zamanda genç yaşta nasip etsin inşaAllah. Arafat'ta mahşeri Mina'da İsmail teslimiyetini yaşamak! Allah'ım sen bunların bilincinde olmayı da nasip et. Şuan hacc görevini yerine getiren tüm hacılara Allah kolaylık versin inşaAllah.


Ve son olarakta kestiğimiz kurbanların Sırat köprüsünden geçerken bize binek olacakları müjdesi geliyor aklıma. Bu yüzden özellikle kurbanımızı görmek için elimden geleni yapıyorum. Merak ediyorum ben geçerken nasıl bir hayvana bineceğim :) Ne kadar çok kurban kesmeye çalışırsak o kadar kolay olacaktır geçişimiz inşaAllah. Rabbim o kıldan ince köprüden geçerken düşenlerden eylemesin amin :(

Ha bir de unutmadan Kurban Bayramında en çok sevdiğim şeylerden biri de teşrik tekbirleridir. Namaz kılmayı zaten seviyorum ama bu bayramda ayrı tatlı geliyor :) Bayramın 4 günü ikindiye kadar tekbirleri unutmayalım farzlardan sonra inşaAllah.

İçimde ne çok şey varmış kurbanla ilgili ben farkında değilmişim :) Bir de yazının başında yazacak bir şey bulamadığımdan bahsediyordum vallahi ayıp ettim yazdıkça yazdım :) Rabbim cümlemize bütün müslüman alemine hayırlı bayramlar versin. Bu bayram hatrınasıratta kurbanlarımızın sırtında cennete gitmeyi cennette Hz.İbrahim ve İsmail (a.s) ile beraber olmayı paylaşmanın bol olduğu bütün kötülüklerin bittiği (özellikle şehitlerimizin bittiği) zamanlar nasip etsin inşaAllah. Hayırlı bayramlar diliyorum. Bu arada yaklaşık 10 dk sonra da doğum günüm :) hayırlı bir yıl diliyorum kendime de...


Hacc demişken, Hz. İbrahim, İsmail (a.s) demişken, mina demişken bu sene Arafat'ta Diyanet İşleri Başkanımız Mehmet Görmez hoca tarafından yapılan duayı da paylaşmak istiyorum. İnanılmaz seviyorum kendisini gerçekten harika bir dua yapmış video yaklaşık 45 dk eğer izleme imkanınız varsa bence mutlaka izlemelisiniz. Allah cümlemize de orada olup böyle dualara amin demeyi nasip etsin inşaAllah.



|

5 Comments


Ne guzel yazmissin canim ya masaallah :)

dalarina AMINNNN diyorum.Insaallah tum ummeti Muhammed sirattan kolay geçer.

Dogum gununude en içen dileklerimle kutlarim.Hayirli senelerin olsun insaallah.

Allah sana ve banada nasip etsin hacca gitmeyi.

Senin ve ailenin kurban bayrami mubarek olsun.Sevgilerimle


iyi bayramlar :)


hayirli bayramlar sanada


her bayram yazmalısın bence :) teşrik tekbirlerini ben de çok seviyorum yaa harika bi duygu o :) Allah bizlere de gitmeyi nasip etsin inşallah.. benim daha bi umrem bile yok :((

karikatüre çok güldüm.. bayram ertesine sınav koyma olayına bi çözüm getirilmeli !..


@fransalı gelin

Teşekkür ederim efendim bil mukabele amin inşaAllah.

Cümlemize nasip etsin Rabbim hacc vazifesini hayırla yapmayı inş.

çok çok teşekkürler.

@sema
teşekkürler sema :)

@mutfaktan mis kokular
teşekkür ederim cümlemize.

@loveme

teşekkür ederim canım inş elimden geldiğince yazacağım artık :) bu yılda teşrik tekbirlerini bitirdik :) seneye de kavuştursun Rabbim bizi belki haccda kavuşuruz :)

Rabbim sana en kısa zamanda bir umre nasip eder inş :)

karikatürü ben de çok beğendim yaa :) tam bir Türk ailesi :) bnm sınavlar daha sonra olacak çok şükür :)

Copyright © 2009 lâ-illâ All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.