6

Lâle (Bir Mâtem Damlası)

Yazar: on 00:04 in
Laleyi, Lâle Devrini belki en güzel anlatan kitaptır Katre-i Mâtem. En azından benim bugüne kadar gördüklerimin en güzeli. Lâle özel bir çiçektir ve Allah'ın birliğini simgeler. Ve üstelik lâle belkide en Türkî çiçektir. Bu yüzden istedim ki lâleyi Katre-i Mâtem'in dilinden Osmanzade'nin Hâfız Çelebi'ye yazdığı mektup üzerinden anlatayım.



"Okuyor, okurken ağlıyordu:
Osmanzade'den Hafız Çelebi'me,
Cümle arz-ı selam, mahabbet ve meveddetten sonra


Sezâm
Refik-i dilpesendim, Ruhum efendim

Lale! İstanbulda söylenen en zarif kelime(kelam)dir. Nisan ve mayıs aylarını süsleyen bir sehl-i mümteni bir yaratılış şahikası, bir güzellik masalıdır.

Lale bir ilham; güzellik uğuldar renklerinde sevgiler çoşar yapraklarında.Lale bir güzel bahçeşevk ile yürünür tarhlarında ve şavklar saçılır altı yöne altı yaprağından. Lale hasbi bir tebessüm kalbî bir yakınlık.

Lale bir aşkın adı; bir derin hüzün buketi; lale ile acı gerçekler mutlu düşlere paslı demirler parlak gümüşlere yavuz bakışlara tatlı gülüşlere döner birden; lale ile uğruna can verilecek bir sevgili yaşar içimde.

Lale başıma taç ve ben ona muhtaç.İstanbul toprağına düşmeyince bir lale renge durmaz yaprağıgülümsemez çiçeği.Bâkir kâselerinde demlenmiş düşler getirir lale hayatımıza ve yaşama sevinci vurur kalplerimizin duvarlarına.Kapa gözlerini ve dinle saki bir İstanbul lalesinin çığlıklarını duyuyor musun?!..

İstanbula çıkmayan bir lale yolu laleye çıkmayan bir İstanbul kadar kayıptır yitiktir. Rüzgârları toplayan hüzünler ağlar yoksa İstanbul bahçelerinde ve bir kabir başında yas tutar gibi laleler seher vakitlerinde.


Arz-ı ihlâs u meveddet daima
Nûr-ı aynım kardeşim, baki dua"


İskender Pala 

|

6 Comments


'En üzgün gülümseme' Mevlana lâle için böyle demiş.

Lâle deyince aklıma Mimar Sinan ve 'ters lâle'si gelir nedense, gözümde canlanır hemen (:


Mevlana'nın her şeye bir sözü var gerçekten de.

Bu ters lâleyi görmedim beenn (:


Ramazan ayında Semerkand tv'de izlemiştim ben de. Bir gün gideriz beraber. Ekle listeye (:


Liste kabarıyor bizim .yow. Ama dünyayı gezmeyecek miyiz beraber (: Resimlerle bir belgeselde biz hazırlamayacak mıyız.


Liste şimdiden bir hayli kabardı, lâkin Allah izin verirse hepsini de yapacağız inşallah. (:


Aşığın maşuğuna lale çiçeği zatında arz-ı muhabbeti ancak bu kadar güzel ve özel ifade edilebilirdi. Ecdadımızın eşsiz zerafeti Katre-i Matem'de en güzel ifadesini bulmuş. Bu zamana kadar okuduğum en güzel eserdi.

Copyright © 2009 lâ-illâ All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.