11

Bal Tefsiri

Yazar: on 17:02 in




Hazreti Ali, bir gün gazadan hanesine geldiğinde, Hz. Ebubekir Sıddık, Hz Ömer El Faruk, Hz. Osman Zinnureyn gelerek Hz. Ali’ye: “Gazan mübarek olsun ey Allahın arslanı" dediler.
 
  Hz. Fatımatüz Zehra validemiz de onlara ikramen kalaylı bir tas içinde bal getirdi. Balın üzerinde ince bir kıl vardı. Hz. Ebubekir kılı almak üzere davrandı. Hz. Ömer ise, kılı aldırmadı ve dedi ki:

– Bizler Hazreti Zişanın vezirleriyiz. Belki Fatimetüz Zehra bizleri tecrübe için bu kılı koymuştur. Aramızda bu kıl hakkında üçer tevil edelim. Münasip değil mi?” dedi ve sonra;

Hz. Ebubekir:
– Namaz kılanın kalbi nurludur bu tastan. Dünya endişesini gönlüne getirmeden namaz kılmak tatlıdır bu baldan. Namazı tadili erkan üzere kılmak incedir bu kıldan.
 

Müteakiben Hz. Ömer El Faruk şöyle buyurdular:
– Misafiri seven hane sahibinin kalbi nurludur bu tastan. Misafirlere ikram etmek ve gönlünü almak tatlıdır bu baldan. Misafirin kalbi incedir bu kıldan.
 

Hz. Osman da söyle yorumladı:
– Alimlerin kalbi nurludur bu tastan. Alimlerle sohbet etmek ve onları dinlemek tatlıdır bu baldan. Kur’an-ı Kerim’e mana vermek incedir bu kıldan.
 

Hz Ali Efendimiz de söyle bir açıklama da bulundu:
– Gazaya giden gazilerin kalbi nurludur ba tastan. Cihat edip al kanlara boyanıp kafirlerle cenk etmek tatlıdır bu baldan. Üzerine kul hakkı geçirmeden, haram yemeden hanesine dönmek incedir bu kıldan. Sonra Hz. Fatıma validemiz de bir yorumda bulundular:
– Erkeğini hoşnut eden kadınların kalbi nurludur bu tastan. Erine cefa etmeyip güzelce geçinip, kendinden razı etmek tatlıdır bu baldan. Kocasının hakkını yerine getirmek incedir bu kıldan.
 

Sonra Hz. Peygamber Efendimiz de bu sohbete iştirak ederek şöyle tevil buyurdular:
– Benim ümmetimin kalbi nurludur bu tastan. Kevser şarabı tatlıdır bu baldan. Şeriatımız (İslamiyet) incedir bu kıldan.
 

– Bu sohbete, neş’e veren Cenab–ı Hak, Cebrail (as)’ı göndererek buyurdu ki:
– Senin nübüvvet nurun nurludur bu tastan. Yarın kıyamet günü mahşer yerinde ümmetine şefaat etmen tatlıdır bu baldan. Sırat köprüsü incedir bu kıldan. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz (Sallallahu aleyhi vesellem) mübarek ellerini kaldırıp:
 

– Ya Rabbi, bu bal tefsirini okuyana, dinleyene ikiyüz peygamber sevabı isterim ve senden dilerim, diye dua ettiler. Cihar Yari Güzin Efendilerimiz de “Amin” dediler. Cenabı Allah’dan şöyle nida geldi:
 

– Ya Habibim! Senin ümmetinden her kim bu Bal Tefsirini üzerinde taşır, okur, okutur, yazar, yazdırır ve din kardeşlerine hediye ederse İzzet ve Celalim hakkı için ben de o kuluma ikiyüz peygamber sevabı veririm, diye buyurdular.
Peygamber Efendimiz de dedi ki:
 

– Benim ümmetimden her kim bu bal tefsirini kendisine evrad edinip üzerinde taşır, her gün okur veya dinlerse, ve burda bahsedilen ahlaklarla ahlaklanmaya çalışsa katiyyen dünya darlığı görmez; fakru zarurete düşmez; ölürken hüsnü şehadetle ölür; ahirete iman ile gider ve gelecek kaza ve musibetlerden kendisini Cenabı Hak muhafaza eder



Bu tefsiri bir kaç hafta evvel ilk kez okudum. Halbuki sevgili illâ bir zamanlar çok fazla meşhur olduğunu birçok kişinin bildiğini söyledi dün gece bana. Dedim ki demekki herkesin bir bilme zamanı var ikiyüz peygamber sevabı da öyle herkese verilmiyor yani. Yanı başınızda okunuyor da siz bilmiyorsunuz duymuyorsunuz. Belki benim gibi hala bu müthiş tefsirden haberi olmayanlar vardır. Ya da bilipte hatırlamakta güzel değil mi? 

Çihar-i yâr-i güzin efendilerimizin inceliklerine bakıpta hayran olmamak elde mi, Rabbim öncelikle Efendimiz'in(s.a.v) daha sonra onların ve Hz. Fatıma annemizin inceliklerinden bize de nasip etsin. Ve onların ahlaklarıyla ahlaklandırsın bizleri. Her ne kadar unutmaya meyilli varlıklar olsakta İnşaAllah bir zamanda olsa Rabbim bize bu tefsirle hareket etmeyi nasip etsin. Unutturmasın bize Allah. Ve unutmasın bizi. Amin...

|

11 Comments


Ne güzel bir paylaşım. Allah razı olsun.


Ne kadar inceliklerle dolu değil mi. Her birinde uzun uzun düşünülmesi gerekiyor galiba. Hayran olmamak elde değil.
Umarım bizler de hayatımıza uygulayabiliriz. Unutuyoruz, doğru diyorsun sevgili lâ, unutuyoruz. bu nedenle bu güzel hatırlatma için teşekkür ediyorum, kendi adıma :)


:) Efendim asıl biz teşekkür ediyoruz bir kez daha .
bu güzel perşembe akşamını bol dualarla geçirmek dileğimle.


ne güzel.. yüz peygamber sevabı da kazandınız inşallah ve daha ncie sevaplar.. bizi de nasiplendirdiniz.. Allah razı olsun


bir süredir aklımdaydı bu yazıyı yayımlamak ama bir türlü sıra gelmemişti sebep belli oldu cuma gecesine denk gelmeliymiş bu yazıyı okutmak.

amin inşaAllah cümlemizden razı olsun Rabbim asahhara.

sevgili nur-ı aynım bir gün beraber yorumlamak üzere her bir tefsiri söz ile inşaAllah. Hatırlatmak yanınım bu günlerde de öyleyse :)

nasıl amin denmez çok incesiniz inşaAllah Rabbim misli mislini versin cümlemize Deli Anne.


Vakti şerifler hayrola, şerler defola, dualar kabul ola, cumamız geceniz mübarek ola...


Okuduğuma bu kadar sevindiğim bi yazı hatırlamıyorum. herkesin bi vakti varmış gerçekten..


teşekkürler gönülüniversitesi. Amin inşaallah.

kesinlikle sevgili Bitter her şeyin herkesin bir vakti vardır.


hayırlı akşamlar arkadaşım,
çok güzel bir paylaşım.
emeğinize sağlık.
bu manidar bloğu takibime aldım.sevgiler...


hoşgeldiniz mintininmutfagi.
çok teşekkür ederiz.
hayırlı geceler


Evet Simdi Napsam Napmasam Diyip Bosuna Bosuna Vakit Harcarken Bu Blogu Hatirladim.
Cok Guzel Bi Yazi
Gene Soyliyorum Cok Guzel Bi Blog
Aklima Gelirken Soyliyim Bunu da Acaba Bu Blogun Farsca Subesini Mi Acsam Tabii Sizin Adiniza
Bu isi Sizin Onayinizla Yaparsam Bos Zamanlarimi Bayagi Guzel Degerlendirmis Olurum Di Mi? (:

Sevgiler Saygilar
MOBIN

Copyright © 2009 lâ-illâ All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.